У Білорусі зростає кількість ув’язнених опозиціонерів

Білоруський опозиційний лідер Микола Статкевич та кілька блогерів 15 червня були засуджені до 15 діб арешту в межах посилення боротьби з політичними опонентами Лукашенка перед призначеними на 9 серпня виборами.

Статкевич цього місяця вже був засуджений, 1 червня йому присудили 15 діб арешту за участь у «несанкціонованому» опозиційному заході в Мінську – збиранні підписів під петиціями на підтримку потенційних кандидатів на майбутніх виборах.

 

Мітинги опозиції та збори на підтримку потенційних кандидатів за останні тижні відбулися за участі тисяч людей в усій Білорусі.

Десятки активістів та політиків зазнали утисків та арештів.Дружина Статкевича Марина Адамович 15 червня написала у фейсбуці, що її чоловіка засудили до ще одного адміністративного арешту за відсутності адвоката.

Статкевичу, який протистояв незмінному понад чверть століття Олександру Лукашенку на виборах 2010 року, заборонено балотуватися на виборах у серпні. Раніше його засудили до шести років позбавлення волі та звільнили в 2015 році.

Також 15 червня блогери Едуард Пальчис, Володимир Тиханович та Микола Маловський були засуджені до 15 діб за участь у «несанкціонованих» заходах.

Іншому активісту, відеоблогеру Сергію Тихановському, який прагнув узяти участь у президентських виборах у серпні, може загрожувати до 3 років в’язниці за організацію мітингів.

 

Слідчі також здійснюють розслідування щодо колишнього виконавчого директора «Білгазпромбанку» Віктора Бабарика, який пішов у відставку з посади в банку, щоб стати конкурентом Лукашенка на виборах 9 серпня.

обговорювання новини: