Тест-системи на коронавірус вітчизняні, а не російські – представник виробника

Тест-системи на коронавірус, які планується використовувати в Україні, українського виробництва, і лише реагенти, які в них рекомендується використовувати, російського виробництва. Про це в коментарі Радіо Свобода 26 лютого розповів керівник наукового відділу компанії-виробника ТОВ «Діаген» Олександр Коляда.

«Тест-системи вітчизняного виробництва. До тест-систем рекомендуються реагенти для підготовки. Ці реагенти російського виробництва. Ми на них не наполягаємо. Можна використовувати реагенти будь-якого іншого виробництва – німецького, українського, якщо знайдуть, хоча їх немає, будь-якого іншого. Ті реагенти, які ми пропонуємо, на них і так працює половина лабораторій в Україні, не зважаючи, що вони російського виробництва, і вони вже багато років зареєстровані у МОЗ», – зазначив Коляда.

За його словами, компанія пропонує російські реагенти, оскільки вони дешевші. Коляда також розповів, що нині тест-системи компанії «Діаген» передані на перевірку.

«Ми абсолютно безкоштовно передали свої тест-системи в Центри громадського здоров’я для їх валідації. У штабі МОЗу ухвалили почати тестування наших тест-систем, як і всіх інших, які є на території України», – додав Олександр Коляда.

Раніше 26 лютого в коментарі Радіо Свобода Міністерство охорони здоров’я повідомило, що нині в Україні застосовуються тільки ті тест-системи для виявлення нового коронавірусу, які країна отримала від Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов у коментарі Радіо Свобода заявив, що відомство не встановлює жодних рекомендацій, які тест-системи обрати, і які держава має закуповувати.

 

Таким чином він прокоментував повідомлення народної депутатки від партії «Голос» Олександри Устінової, яка у фейсбуці написала, що Україна «збирається тестувати громадян на коронавірус неперевіреними тест-системами російського походження». Устінова заявила про намагання «втюхати нікому невідомі непротестовані системи російського походження, від компанії, яка ніколи таким не займалася і має російський слід».

24 лютого Міністерство охорони здоров’я повідомило, що ВООЗ передала Центру громадського здоров’я України 30 наборів реагентів для тестування на новий коронавірус (COVID-19). Повідомлялося, що набори містять приблизно 3000 реакцій, чого має вистачити для дослідження на захворювання більше 950-ти людей. Згідно з повідомленнями, зразки від пацієнтів з підозрою на коронавірус направлятимуться у Київ у лабораторію Центру громадського здоров’я. За даними МОЗ, від моменту отримання зразка лабораторією в середньому необхідно 5-7 годин для визначення результату.

Кількість випадків зараження новим коронавірусом у світі станом на 26 лютого сягнула 81 002, понад 30 тисяч одужали. Про це свідчать дані Центру системних досліджень при Університеті Джона Гопкінса. Число летальних випадків зросло до 2762. В Україні, за офіційними даними, наразі жодного випадку захворювання не зафіксовано.

обговорювання новини: