Гуайдо: гуманітарна допомога надійде у Венесуелу 23 лютого

Гуманітарну допомогу до Венесуели доставлять 23 лютого, заявив на мітингу в Каракасі лідер опозиції Хуан Гуайдо, який оголосив себе тимчасовим президентом країни.

За його словами, сотні тисяч громадян країни записалися волонтерами для розподілу товарів першої необхідності.

Гуайдо уточнив, що влада може перешкодити доставці гуманітарного вантажу. Опозиціонер також зазначив, що акції протесту триватимуть доти, поки влада не призначить нові вибори.

Свого боку, президент Венесуели Ніколас Мадуро в інтерв’ю Бі-Бі-Сі заявив, що не допустить ввезення гуманітарної допомоги США. На думку Мадуро, таким чином Вашингтон прикриває ймовірне вторгнення до Венесуели.

Одночасно з мітингом опозиції в Каракасі проходила демонстрація прихильників Мадуро. Місцеві ЗМІ повідомляють, що обидва заходи пройшли мирно.

Раніше міністр закордонних справ Венесуели заявив, що влада країни готова до діалогу з опозицією за участю ООН або будь-якого іншого посередника.

У кінці січня лідер опозиційних протестів і голова Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе президентом країни, заявивши, що Мадуро не може виконувати свої обов’язки. Його визнали тимчасовим главою держави більшість країн Латинської Америки, США, Канада, Ізраїль, а також частина країн Євросоюзу.

Мадуро раніше закликав провести в країні дострокові парламентські вибори, виступивши проти президентських. Він звинуватив Сполучені Штати Америки в підготовці збройного вторгнення в країну. Керівництво збройних сил заявляє про підтримку Мадуро. Його визнають легітимним президентом також Росія, Куба, Туреччина і Китай.

Венесуела, що володіє найбільшими запасами нафти, роками потерпає від браку харчів і медикаментів. У 2018 році показник інфляції в країні перевищив позначку в мільйон відсотків. Від 2014 року в країні регулярно спалахують вуличні протести проти президента. Три мільйони людей, близько десятої частини населення, залишили країну за останні роки.

обговорювання новини: