У Мадриді почався суд у справі 12 каталонських сепаратистських лідерів

У Мадриді почався суд у справі 12 каталонських сепаратистських лідерів через невизнаний Мадридом референдум про незалежність Каталонії від Іспанії 2017 року.

Справу розглядає Верховний суд Іспанії.

Підсудним, серед яких колишні міністри, екс-спікер парламенту Каталонії та лідери організацій, що виступали за незалежність регіону, висунули звинувачення, зокрема в заколоті, закликах до заколоту і нецільовому використанні державних коштів.

Всі підсудні обвинувачення відкидають.

Напередодні суду 10 лютого десятки тисяч людей вийшли на вулиці Мадрида, щоб продемонструвати свою підтримку єдності країни.

Референдум, на якому більшість тих, хто взяв участь, висловилися за незалежність, відбувся в Каталонії 1 жовтня 2017 року. Пізніше парламент у Барселоні проголосував за проголошення незалежності автономного регіону.

Читайте також: Чому Каталонія, яка бореться за незалежність, лякає Євросоюз?

Проте на референдумі була низька явка, і Конституційний суд Іспанії визнав його незаконним.

Центральна влада в Мадриді запровадила своє правління в регіоні, а кілька каталонських лідерів залишили країну або були затримані.

У червні цього року у Каталонії склав присягу новий регіональний уряд на чолі з Кімом Торрою, соратником колишнього каталонського лідера Карлеса Пучдемона, при якому в регіоні відбувся невизнаний Мадридом референдум про незалежність.

обговорювання новини: