Імовірні зв’язки британських спецслужб і загиблого росіянина залишаться таємницею – суддя

Дані про ймовірні зв’язки між британськими спецслужбами та російським бізнесменом Олександром Перепиличним, який загинув на території Сполученого Королівства за таємничих обставин майже шість років тому, залишатимуться таємницею. Таке рішення 18 вересня ухвалив суддя Ніколас Гілліард, який очолює розслідування смерті Олександра Перепиличного.

Суддя заявив, що він розуміє підвищену увагу до справи Перепиличного після отруєння російського подвійного агента Сергія Скріпаля та його дочки в англійському місті Солсбері в березні. Але Гілліард погодився з міністром внутрішніх справ Саджидом Джавидом, що публікація документів від британських агенцій MI5 та MI6 щодо Перепиличного призведе до «реального ризику серйозної шкоди національній безпеці».

В листопаді 2012 року Перепиличний раптово помер під час пробіжки біля свого будинку на південь від Лондона. Поліція спочатку заявила, що 44-річний чоловік помер від природних причин, але розслідування розглядало вбивство як одну з можливих версій.

Російський бізнесмен та критик Кремля Олександр Перепиличний у 2009 році попросив про притулок у Великій Британії. Він допомагав швейцарському розслідуванню масштабної російської схеми відмивання грошей. Він також надав докази проти російських посадовців, пов’язаних зі смертю адвоката Сергія Магнітського в московській в’язниці в 2009 році.

Раніше в цьому місяці британський уряд заявив, що поліція після нападу в Солсбері завершила перегляд справи Перепиличного та 13 інших смертей, пов’язаних з Росією. За результатами цих дій поліція дійшла висновку, що немає необхідності повторно відкривати будь-яке розслідування.

Британія звинувачує російський уряд у причетності до отруєння Сергія Скрипаля та його дочки Юлії з використанням нервово-паралітичної речовини «Новачок» та вважає двох росіян причетними до дій із метою вбивства.

Скрипалі відновилися після нападу, але через контакт із залишками отрути громадянка Великої Британії Дон Стерджес померла в червні, а її партнер Чарлі Роулі має значні проблеми зі здоров’ям.

обговорювання новини: