У російській Чечні викрали політичного біженця, висланого з Польщі – правозахисники

У російській Чечні викрадений Азамат Байдуєв, якого 31 серпня депортували з Польщі до Росії, повідомив керівник Human Rights Analysis Center Ахмед Гісаєв на своїй сторінці у Facebook.

На його думку, це зробили представники російських правоохоронних структур. За словами правозахисника, вони «увірвалися» до будинку дядька Байдуєва.

«Російські силовики, які командували цими підрозділами, говорили без акценту російською мовою і мали слов’янську зовнішність. Без висунення звинувачення і пояснення причин російські силовики із застосуванням насильства відвезли Азамата Байдуєва в невідомому напрямку», – пише Гісаєв.

Проект Радіо Свобода Кавказ.Реалії пише, що Байдуєва депортували до Росії 31 серпня. У Польщі йому надали політичний притулок у 2007 році, потім він переїхав до Бельгії. Там влітку 2017 року Байдуєва затримали у зв’язку з «можливою причетністю до підготовки терактів» і, хоча ці підозри не підтвердилися, чоловіка депортували до Польщі, заборонивши в’їжджати до шенгенської зони терміном на 10 років. У Варшаві йому спочатку не висували обвинувачування, однак 9 квітня чоловіка затримали й ув’язнили до депортаційної тюрми.

За даними ЗМІ, до переїзду в Європу Байдуєва переслідували й катували в Росії.

обговорювання новини: