Звання Герой України присвоєно лейтенанту Довгому, який загинув у війні на Сході 

Сьогодні, 24 серпня, під час військового параду до Дня Незалежності президент Петро Порошенко присвоїв звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» лейтенанту Олегу Довгому посмертно.

«Почесне звання військові отримали за особисту мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», – йдеться в повідомленні Адміністрації президента. 

Довгий з 2014 року виконував бойові завдання в зоні проведення антитерористичної операції, зокрема в районі населеного пункту Чорнухине, керував взводним опорним пунктом в районі Дебальцевого. 

Як повідомили на Банковій, 31 січня 2015 року контрольовані Росією сили здійснили наступальні дії з метою взяття Чорнухине під свій контроль.

«На взводний опорний пункт лейтенанта Олега Довгого бойовики наносили вогневе ураження з систем «Град», застосовуючи міномет, а після цього здійснили наступ групою піхоти та танків. При веденні ближнього стрілецького бою з противником було поранено трьох військовослужбовців, один з них був важкопоранений та знаходився на позиції, яка прицільно обстрілювалася», – мовиться в повідомленні.

Тоді лейтенант Довгий на собі витягнув тяжкопораненого військовослужбовця та виніс його з поля бою. Бойові дії на ділянці відповідальності продовжувались, під час яких він отримав поранення, однак від евакуації відмовився і продовжував керувати підлеглими. 

«Близько 31 січня 2015 року артилерійський снаряд з реактивних систем залпового вогню «Град» прямим поданням влучив в укриття, де знаходився Олег Довгий, в результаті чого офіцер загинув», – констатують в АП і додають, що тоді позиції взводного опорного пункту вдалось утримати. 

Також звання Герой України присвоєно лейтенанту Володимиру Сосніну, який у червні 2014 року поблизу села Селезньовка особисто провів евакуацію 27 військовослужбовців, які в ході бою отримали поранення. 27 липня він був поранений, але продовжив керувати підрозділом і уже через два дні взяв під контроль та подальше утримання стратегічно важливу точку, курган Саур-Могилу. 

Як повідомляло Радіо Свобода, на військовому параді 2017 року президент України Петро Порошенко присвоїв звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» лейтенанту Василю Тарасюку і капітану Євгену Лоскоту (посмертно). 

обговорювання новини: