Туреччина планує провести саміт щодо Сирії – Ердоган

Туреччина планує влаштувати саміт із керівниками Франції, Німеччини і Росії для обговорення конфлікту в Сирії та інших регіональних питань, заявив президент країни Реджеп Тайїп Ердоган.

За його словами, про які повідомляють турецькі засоби інформації, ця зустріч мала б відбутися у Стамбулі 7 вересня.

Подробиць щодо очікуваного порядку денного Ердоган не навів. При цьому він додав, що Туреччина продовжить діалог із Росією і поза рамками цієї четвірки.

Москва, Париж і Берлін наразі не коментували цієї заяви.

Росія разом із Іраном надає президентові Сирії Башарові аль-Асаду вирішальну підтримку в перебігу семирічної війни в Сирії, що почалася як громадянська і призвела до загибелі сотень тисяч осіб і вимушеного переселення ще мільйонів. Туреччина, Франція і Німеччина підтримують деякі угруповання сирійської опозиції до влади Асада – але різні угруповання, що мають різні власні політичні цілі.

Крім того, президент Туреччини, який раніше цього тижня мав зустріч із президентом Росії, заявив, що найближчим часом планує зустрітися в Тегерані з президентами Росії і Ірану, але дати цієї зустрічі не назвав.

Такий тристоронній саміт востаннє відбувся в Анкарі на початку квітня. Тоді президенти Туреччини, Росії й Ірану висловили рішучість «прискорити зусилля з метою забезпечити спокій» у Сирії і заявили, що прагнуть досягти тривкого припинення вогню в цій країні.

Туреччина, яка підтримує частину сирійської опозиції, і Росія й Іран, які підтримують владний сирійський режим, минулого року започаткували мирний процес щодо Сирії, засідання якого відбувалися в казахстанській Астані. Цей процес запущений як конкурентний до міжнародного мирного процесу щодо Сирії під егідою ООН, який працює у швейцарській Женеві.

Найближчі переговори в рамках «астанинського процесу» мають відбутися 30–31 липня, але цього разу в російському Сочі.

обговорювання новини: