Уряд планує створити держзерев рідкого хлору для знезараження води – Зубко

Кабінет міністрів на своєму засіданні 26 липня ухвалить рішення про забезпечення державного резерву рідкого хлору, необхідного для очищення води, повідомив під час селекторної наради віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«Думаю, завтра (26 липня) на уряді ми будемо окремо приймати рішення, за дорученням прем’єр-міністра, з точки зору забезпечення резерву на рівні держрезерву хлору», – сказав він.

За словами віце-прем’єра, ситуація з припиненням виробництва хлору на «Дніпроазоті» показала, що комунальні підприємства не повинні залежати від одного постачальника. Віце-прем’єр повідомив, що Україна почала поставки хлору з Румунії і планує почати поставки з Узбекистану. 

20 липня підприємство «Дніпроазот», яке зупинило свою роботу в середині червня, заявило про відновлення виробництва рідкого хлору.

Крім того, СБУ 20 липня повідомила про перевірку дій посадових осіб «Дніпроазоту», які «призвели до створення дефіциту рідкого хлору – основного реагенту для безперебійного забезпечення населення питною водою», що могло призвести до «порушення нормального функціонування об’єктів життєзабезпечення населення та небезпеки для здоров’я людей».

Читайте також – «Хлорний колапс» в Україні: який вихід?

Минулого тижня «Асоціація водоканалів України» заявила, що через зупинку заводу «Дніпроазот» на водоканалах «виникла складна ситуація зі знезараженням питної води». За даними Асоціації, на деяких підприємствах галузі залишків хлору залишилося від тижня до 20 діб.

У середині червня на Дніпропетровщині на невизначений час зупинив роботу потужний хімічний завод АТ «Дніпроазот» у Кам’янському, який українські ЗМІ пов’язують з колом бізнес-інтересів бізнесмена Ігоря Коломойського. Як пояснив тоді Радіо Свобода голова правління підприємства Сергій Сидоров, завод, який упродовж 80 років був провідним постачальником міндобрив і виробником дезінфектантів для питної води в Україні, змушений зупинити роботу через подорожчання природного газу, який є сировиною для виробництва і складає близько 80% у вартості продукції.

У липні в «Дніпроазоті» заявили, що готові відновити роботу лише за умови підвищення ціни на рідкий хлор, що обумовлено зростанням ціни на газ. В Антимонопольному комітеті заявили, що компанія може підвищити ціни на рідкий хлор, оскільки на них відсутнє державне регулювання.

обговорювання новини: