У Казахстані щодо правозахисниці почали розслідування після її візиту до Європарламенту

Казахстанська правозахисниця Олена Семенова перебуває під слідством після того, як вона розповіла в Європейському парламенті про масові нанесення ушкоджень засудженим в одній з колоній Казахстану.

23 липня Семеонова розповіла Радіо Свобода, що 20 липня силовики провели обшуки в її квартирі в північному місті Павлодар, а її відвезли у відділок міліції, де допитували протягом кількох годин.

Семенонова повідомила, що допит стосувався її візиту до Страсбурга 3-5 липня, де вона зустрілася з європейськими політиками, з якими вона обговорювала випадки катувань, побоїв та зґвалтувань в казахстанських в’язницях.

Поліція повідомила Семеновій про те, що щодо неї розпочали розслідування за звинуваченням в «умисному поширенні неправдивих відомостей» про масові каліцтва ув’язнених в одній з в’язниць Карагандинської області.

Семеновій загрожує п’ять років позбавлення волі.

Після допиту міліція вилучила телефон Семенової та провела обшук в її квартирі, забравши комп’ютер, комп’ютер її доньки та багато документів, у тому числі документів, пов’язаних із скаргами ув’язнених щодо зловживань.

За словами Семенової, вона не може залишати Павлодар, поки триває розслідування щодо неї.

Ірландська правозахисна організація «Front Line Defenders» та організація «Відкритий діалог», розташована в Польщі, висловили занепокоєння цією справою та закликали членів Європарламенту обговорити цю ситуацію з владою Казахстану.

обговорювання новини: