В Україні набув чинності новий порядок реєстрації нерухомого майна

reestracia-maina

1 січня в Україні набув чинності новий порядок реєстрації нерухомого майна. Юристи проаналізували ряд істотних норм, про які бажано знати власникам нерухомості.

По-перше, виключається такий документ, як свідоцтво про право власності, натомість право на нерухомість буде підтверджуватися через інтернет. По-друге, реєстрацію нерухомості можна проводити у нотаріусів без обмежень.

Ключовим для власників квартир і земель є те, що тепер при реєстрації нерухомості не буде видаватися свідоцтво про право на нерухомість. Факт володіння нерухомістю буде підтверджуватися рішенням реєстратора про реєстрацію права на нерухомість, яке буде оформлятися в електронному вигляді. При цьому момент, з якого право зареєстровано – це момент опублікування такого рішення на веб-порталі Міністерства юстиції України. На руки власник може отримати роздруківку згаданого рішення, але на нього не ставиться ні підпис, ні печатка реєстратора.

“В цілому, таке положення, звичайно, досить прогресивне, але населенню, особливо літньому, не просто буде зрозуміти, що право на їх квартиру підтверджується звичайною роздруківкою”, – вважає юрист Антон Каганець.

У той же час, досить зручним є відкриття доступу до реєстру через інтернет – https://kap.minjust.gov.ua/. Так, можна не виходячи з дому перевірити інформацію про будь-яку нерухомість на території України (якщо, звичайно, така інформація в реєстрі вказана). Достатньо тільки пройти нескладну реєстрацію на сайті.

“Зручною є і можливість через нотаріуса проводити не тільки реєстрацію нерухомості, у відношенні якої проводилися нотаріальні дії, але і всі інші реєстраційні операції. Крім цього, подати документи можна і через центри надання адміністративних послуг”, – додав Каганець.

Також корисним нововведенням є можливість оскаржити дії реєстраторів не тільки до суду, але і в Мін’юст та його територіальні органи.

Деякі побоюються, що у зв’язку з тим, що тепер не буде “документа з синьою печаткою”, може бути сплеск рейдерських атак на нерухомість, враховуючи той факт, що надія тільки на електронні бази даних. Залишається припускати, що бази даних все ж відповідають вимогам безпеки. Шахрайство, звичайно, може мати місце бути, особливо, якщо хтось заволодіє електронно-цифровим підписом нотаріуса або реєстратора, але, швидше за все, масовими такі атаки не будуть.

“Власникам нерухомості радимо періодично перевіряти свої об’єкти власності в реєстрі, а якщо вони ще не внесені до нього, то обов’язково внести”, – резюмував юрист.

Правда України

обговорювання новини: