Всього за чотири з половиною місяці українці створили 17.000 петицій до Президента

petycii

Всього за чотири з половиною місяці українці залишили на сайті президента 17.000 петицій. 36 з них потрапили йому на стіл. 10 фактів про те, чого хочуть від Порошенка українці — і чи задовольняє він їх

28 серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ, яким затвердив порядок розгляду електронної петиції, адресованої йому, та дав старт роботі відповідного розділу сайту.

З цього часу для будь-якого громадянина стало можливо достукатися до керівництва держави і отримати відповідь. Для цього потрібно зібрати довкола себе однодумців: петицію за три місяці має підписати хоча б 25.000 осіб. Відповідь голова держави повинен дати у десятиденний термін з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду.

10 найцікавіших фактів про новий сервіс комунікації громадян і влади.

1. Першою електронною петицією стала ініціатива щодо «повного та докорінного перегляду податкової системи України з метою спрямування її на сприяння та допомогу малому бізнесу». Вона була зареєстрована одразу ж на наступний день після підписання президентом указу про електронні петиції — 29 серпня 2015 року. Втім за три місяці петиція не набрала й половини необхідних для розгляду голосів. Її результат — 9.439 підписів (37,8% від необхідного).

2. Першою успішною петицією стала ініціатива про «вільне володіння вогнепальною зброєю». Її також зареєстрували 29 серпня 2015 року і вже за сім днів їй вдалося набрати 25.000 голосів. Наразі петиція має 36.244 підписи і є другою за популярністю серед користувачів. У відповіді Порошенко звернувся до голови Конституційної комісії та спікера Верховної Ради з проханням ініціювати скликання засідання робочої групи комісії для обговорення можливості прийняття закону Про цивільну зброю та боєприпаси.

3. Найпопулярнішою за весь час існування ресурсу петицією стала ініціатива, яка стосується скасування розмитнення і акцизного податку на імпорт авто. На даний момент вона має 38.326 підписів. Президент запропонував прем’єр-міністру Арсенію Яценюку забезпечити комплексне і ґрунтовне відпрацювання центральними органами виконавчої влади питання зниження податкового навантаження на імпорт легкових автомобілів.

До речі, в той самий день з’явилася петиція зі схожим проханням «Cкасування акцизу на імпорт автомобілів», яка теж зібрала необхідну кількість голосів.

4. Загалом 32 електронні петиції набрали потрібну кількість підписів і були розглянуті президентом. Ще чотири — перебувають на розгляді.

5. На даний момент на розгляді Президента України перебувають петиції, які стосуються:

1) Відновлення гарантій щодо розмірів середніх посадових окладів освітян;

2) Припинення політичного переслідування НУ Одеська юридична академія і Сергія Ківалова;

3) Припинення подачі електроенергії, виробленої в Україні, на частково окуповану територію АР Крим;

4) Звільнення Віктора Шокіна та призначення відкритого та прозорого конкурсу на посаду головного прокурора України.

Всі ці ініціативи набрали понад 25.000 підписів і є обов’язковими до розгляду Порошенком.

6. Загальна кількість петицій на момент написання матеріалу складала 17.005. Активні з них (ті, які ще мають час для збору підписів) — 5.226.

7. Успішні петиції складають 0,21% від всієї їх кількості на сайті (36 петицій з 17.005), тобто шанс успішності документу складає 1:472.

8. Загальна кількість підписів на 36 успішних петиціях складає майже мільйон — 968.930, або трохи менше за населення Кіровоградської області. В середньому це 26.914 підписів на один онлайн-документ.

9. Інструмент електронної петиції до президента використовується українськими користувачами і в якості тролінгу. Так, серед успішних петицій є ініціатива «Призначити Тимошенко Юлію Володимирівну послом в Гондурас» та «Дарта Вейдера — в прем’єр-міністри України». За відправку Тимошенко підписалися 27.020 чоловік, за Вейдера — 25.396. Президент відповів на ці документи серйозно, проте не без гумору: «Потреба у започаткуванні діяльності дипломатичного представництва у Гондурасі на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом України наразі відсутня», — відписав він на петицію щодо Тимошенко.

10. Три петиції за три місяці не змогли зібрати навіть 4 підписи, а кілька десятків петицій — 5 підписів. Це говорить про те, що їхні автори не залучили до ініціативи принаймні своїх друзів, колег чи родину. В деяких випадках вкрай непопулярних петицій користувачі вписували своє ім’я замість назви документу.

Реєстрація громадянина на сайті займає менше хвилини. Щоб отримати акаунт, спочатку потрібно вказати пошту. Далі система попросить надати персональні дані на вибір — Bank ID, електронно-цифровий підпис або податковий номер. Ця додаткова верифікація даних потрібна «у зв’язку з неодноразовими спробами технічного втручання в роботу сайту електронних петицій», зазначено на сайті. Тобто один користувач може створити багато акаунтів електронної пошти, але друга частина реєстрації виключає можливість підписання петиції одною людиною з різних акаунтів. Жодних повідомлень про фальшування при збиранні підписів ще не було.

Правда України

обговорювання новини: