Данія слідом за Швецією тимчасово ліквідовує шенгенські правила

dania-shvecia

Данія оголосила, що слідом за Швецією тимчасово запроваджує прикордонний контроль на кордоні з Німеччиною як виняток із «шенгенських» норм. За повідомленнями, наразі йдеться про десятиденний термін, але в разі потреби він може бути продовжений.

Як заявив прем’єр-міністр Данії Ларс Лекке Расмуссен, те, що скандинавські країни закривають свої кордони для біженців, може мати серйозні наслідки для Данії і призвести до зростання числа біженців у цій країні.

Раніше в понеділок, 4 січня, про тимчасове запровадження прикордонного контролю на кордоні з Данією оголосила Швеція, що є однією з головних цілей для багатьох біженців через її щедру систему соціального захисту. Як заявив уряд Швеції, він уже не у змозі витримувати неконтрольований потік мігрантів до своєї країни.

Крок Швеції й Данії вже розкритикувала Німеччина. Як заявило Міністерство закордонних справ Німеччини, це ставить під загрозу саме існування шенгенської зони.

У перебігу кризи з мігрантами перевірки на кордонах уже тимчасово запроваджували на короткі терміни й деякі інші країни.

Протягом минулого року до Європи прибуло далеко понад мільйон мігрантів і біженців із таких охоплених війнами й економічними труднощами країн і регіонів, як Сирія, Ірак чи Афганістан і ширше Близький і Середній Схід та Північна Африка. Із них Швеція дала притулок 160 тисячам, Данія 18 тисячам. Найбільше – за деякими даними, трохи більше ніж мільйон – прийняла Німеччина.

Правда України

обговорювання новини: