Криваві терористи путін і асад використовують касетні бомби проти сирійського народу

kasetni-bomby

З 30 вересня 2015 року, коли російська авіація почала повітряні атаки у Сирії щонайменше 20 разів були використані касетні бомби, йдеться у звіті від 20 грудня правозахисної організації HRW. Правозахисники кажуть про задокументоване використання щонайменше семи типів касетних боєприпасів у Сирії з 30 вересня 2015 року.

«HRW збирає детальну інформацію про напади в дев’яти місцях, де загинули щонайменше 35 мирних жителів, у тому числі п’ять жінок і 17 дітей, ще десятки були поранені. Дві атаки були здійснені на табори для переміщених осіб. Щодо інших атак, HRW отримала візуальне підтвердження про використання касетних боєприпасів», – йдеться у звіті.

Експерти зазначають, що використовувати заборонене озброєння можуть або російські війська, або урядова армія Сирії, бо сирійська опозиція не експлуатує повітряні судна.

«Збройні опозиційні групи не використовують повітряні судна, а це означає, що російські або сирійські урядові сили відповідальні за скидання із повітря касетних боєприпасів. Чотири типи випущених касетних боєприпасів, використаних останнім часом, були скинуті з великих транспортних засобів, складних у використанні і таких, що ніколи не були в розпорядженні збройних опозиційних груп», – йдеться у звіті.

Правозахисники звернулися до Росії та Сирії відмовитись від використання касетних бомб.

«118 країн заборонили касетні боєприпаси через шкоду, заподіяну під час атак й тому, що боєприпаси часто не вибухають і загрожують мирним жителям і військовим, поки не будуть знешкоджені і знищені. HRW наполегливо закликає Сирію і Росію приєднатися до Конвенції з касетних боєприпасів», – зазначили в організації.

1 жовтня HRW попередила Росію, щоб та не використовувала жодних касетних боєприпасів в Сирії, аби запобігти небезпеці для цивільних. Росія факту використання касетних бомб ніяк не прокоментувала. Реакції від офіційної сирійської сторони також немає.

Правда України

обговорювання новини: