У Дніпрі помер дисидент, громадський діяч і художник Іван Шулик

У Дніпрі на 76-му році життя помер дисидент, громадський діяч і художник Іван Шулик. Інформацію про це Радіо Свобода підтвердив керівник громадської організації «Майдан Січеслав-Дніпро» Віктор Романенко.

За його словами, Іван Шулик був активістом проукраїнського руху в Дніпрі ще у 80-ті роки, очолював обласний осередок «Народного руху України». 1991-го року він встановлював перший синьо-жовтий прапор у Дніпрі й голодував під міською радою, вимагаючи припинити переслідування проукраїнських організацій.

Він також був активним учасником подій Майдану 2004 року та Революції Гідності (2013-2014).

Окрім того, Іван Шулик був талановитим театральним художником, членом Національної спілки художників України, заслуженим діячем мистецтв України.

«Іван Іванович Шулик – один з організаторів і координаторів Майданів у Дніпрі. За радянських часів стежило КДБ, на його родину тиснули, йому загрожував арешт. На приміщенні будівлі на театральному майдані є табличка про те, що на цьому місці був уперше в Дніпрі встановлений синьо-жовтий прапор. Встановлював його Іван Шулик. А в самій будівлі багато років була його майстерня. Він працював до останнього. Вже втрачаючи зір, він малював, готував театральні вистави. Ми називаємо його – «людина легенда»», – розповів Віктор Романенко.

Упродовж шести років громадські організації Дніпра пропонують міськраді удостоїти Шулика почесного громадянина міста, сказав Віктор Романенко, але отримують відмови.

13 жовтня Іван Шулик відзначив своє 75-річчя.

Поховають громадського діяча на його малій батьківщині, Петриківщині, поряд із могилою матері. Дата прощання наразі уточнюється.

обговорювання новини: