Афганістан: представник США привітав обмін в’язнями між урядом і «Талібаном»

Представник Сполучених Штатів в Афганістані Залмай Халілзад 13 квітня привітав обмін ув’язненим між урядом країни та бойовиками угруповання «Талібан».

У своєму Твітері Халілхад назвав цю подію «важивим кроком» до миру.

«Обидві сторони повинні докласти зусиль, щоб досягти цілей, вказаних в угоді між США та «Талібаном», якомога швидше», – заявив він.

 

Дипломат додав, що обмін став ще важливішим через те, що здоров’ю утримуваних у місцях несвободи загрожує поширення коронавірусу.

За даними Міжнародного комітету «Червоного хреста», 12 квітня екстремістське угруповання «Талібан» звільнило 20 полонених в південній провінції Кандагар. Про це повідомив голова делегації «Червоного хреста» в Афганістані Хуан-Педро Шерер.

 

Це сталося після того, як уряд Афганістану відпустив 100 ув’язнених талібів, таким чином збільшивши до 300 кількість членів угруповання, яких звільнили з 8 квітня.

Угода Кабулу з талібами за посередництва США передбачає, що афганський уряд має звільнити 5000 затриманих бойовиків руху «Талібан» в якості заходів зі зміцнення довіри напередодні офіційних мирних переговорів. Натомість «Талібан» пообіцяв звільнити 1000 афганських військових і цивільних робітників, яких він утримує.

Читайте також: Командир НАТО в Афганістані зустрівся з талібами, щоб обговорити «скорочення насильства»​

Відповідно до угоди між США і талібами, представники талібів також домовилися про проведення прямих переговорів з афганським урядом, спрямованих на припинення 18-річного конфлікту в країні.

В обмін на початок переговорів і ряд зобов’язань щодо гарантування безпеки з боку талібів всі війська США та інші іноземні сили повинні бути виведені з Афганістану протягом 14 місяців.

обговорювання новини: