ЄС закликав Росію переглянути справу дослідника «Сандармоху» Юрія Дмитрієва

Євросоюз звернувся до російської влади з пропозицією звільнити з ізолятора і переглянути кримінальну справу історика і голови організації «Меморіал» у Карелії Юрія Дмитрієва. Звернення Євросоюзу опубліковане на сайті Європейської служби зовнішніх справ.

ЄС просить російську владу оголосити амністію деяким ув’язненим через пандемію коронавірусної інфекції. Фахівці Євросоюзу сподіваються на зняття звинувачень із Дмитрієва та закликають владу Росії відпустити історика з СІЗО через стан здоров’я та його вік.

Російські активісти раніше вже просили, щоб Юрія Дмитрієва перевели під домашній арешт. Правозахисники впевнені, що карельський історик в ізоляторі зустріне «пік пандемії коронавірусу». Автори звернення наголошують, що Дмитрієв не становить небезпеки для суспільства.

Юрій Дмитрієв був затриманий у грудні 2016 року за підозрою у виготовленні дитячої порнографії. Приводом для цього стали знімки його оголеної прийомної дочки, які були виявлені в домашньому комп’ютері. Сторона захисту пояснювала, що Дмитрієв робив ці знімки для контролю фізичного розвитку дитини, яка на час усиновлення мала хронічну хворобу.

Навесні 2018 року міський суд Петрозаводська повністю виправдав Дмитрієва. У червні того ж року Верховний суд Карелії скасував це рішення і направив справу Дмитрієва на повторний розгляд, а через два тижні керівник Карельського відділення «Меморіалу» був знову затриманий і взятий під варту за підозрою в насильницьких діях сексуального характеру відносно прийомної дочки.

 

Дмитрієва підтримали понад 200 діячів культури, науки, правозахисників, журналістів і політиків. Вони вважають, що проти Дмитрієва організована «брудна» кампанія, за допомогою якої у суспільства намагаються створити ненависть до дослідника сталінських репресій.

обговорювання новини: