Міністри енергетики G20 продовжать переговори про скорочення видобутку нафти

Міністри енергетики країн «Групи 20» 10 квітня мають продовжити переговори щодо скорочення видобутку нафти.

Напередодні представники Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і партнерів картелю після дев’яти годин переговорів попередньо погодили угоду, за якою видобуток планують скоротити на 10 мільйонів барелей на добу в травні і червні.

Такий крок має на меті стабілізувати ринок, що постраждав через кризу довкола пандемії коронавірусу.

В ОПЕК+ висловили сподівання, що США й інші виробники нафти приєднаються до заходів, спрямованих на підтримку цін, які падають через пандемію і перенасичення.

 

Однак група заявила, що остаточна угода залежить від Мексики, яка не погодилася на скорочення виробництва.

ОПЕК+ сподівається на додаткове скорочення в 5 мільйонів барелів на день від інших виробників нафти, включаючи США, які є найбільшим світовим виробником нафти.

«Ми очікуємо, що інші виробники за межами клубу ОПЕК+ приєднаються до заходів, що може статися завтра (10 квітня – ред.) під час G20», – заявив 9 квітня керівник російського фонду прямих інвестицій і один з головних московських нафтових переговорників Кирило Дмитрієв у коментарі Reuters.

 

Однак Сполучені Штати неохоче погоджуються брати участь у зниженні видобутку для підвищення цін. Вашингтон заявив, що виробництво в США вже падає через низькі ціни.

Через коронавірус глобальний попит на нафту впав на приблизно 20 мільйонів барелей на день, або на одну п’яту. Ціни на нафту впали до майже 20-річного мінімуму. Різке скорочення цін загрожує банкрутством американським компаніям, які виробляють більш дорогу нафту.

7 березня Ер-Ріяд анонсував, що збільшить виробництво нафти на 20 відсотків до практично 12 мільйонів барелей на добу. Це сталося на наступний день після розвалу угоди ОПЕК+. Москва відмовилася від пропозиції учасницям угоди скоротити видобуток нафти на 1,5 мільйона барелей на добу до кінця року.

обговорювання новини: