Один із захоплених та повернутих Росією катерів спустили на воду

В Миколаєві спустили на воду один з кораблів, які Росія захопила в Керченській протоці в листопаді 2018 року – малий броньований артилерійській катер (МБАК) «Нікополь». Роботи з його відновлення проходили на Миколаївському Суднобудівному Заводі, який входить до концерну «Укроборонпром». Про ремонт повідомляє пресслужба державного підприємства.

Також на заводі завершили ремонт та відновили боєздатність малого броньованого артилерійського катеру «Вишгород», який відправили на ремонт наприкінці лютого 2020 року. МБАК «Вишгород» залишить акваторію заводу найближчим часом, а на МБАК «Нікополь» продовжується відновлення електросистем і електрообладнання, роботи будуть завершені до кінця квітня 2020 року.

«Ремонтні роботи на «Вишгороді» були закінчені навіть раніше запланованого, а на катері «Нікополь» вони теж на фінальній стадії, обидва катери спустили на воду одночасно. Ми розуміємо, що катери виконують бойові завдання, тому намагалися якомога швидше відновити їх боєздатність і повернути на службу ВМС», – заявив директор заводу Валерій Калашніков.

На обох катерах відремонтована зовнішня обшивка підводної частини, гвинто-рульові комплекси, протекторний захист, донно-бортова арматура, суднові системи і обладнання. На «Вишгороді» відремонтували гвинто-стернову систему та пофарбували зовнішню обшивку, а на МБАК «Нікополь» який постраждав від вандалізму під час незаконного утримання в Криму, окрім докового ремонту, проведуть додаткове відновлення систем – фанової, вентиляції та кондиціювання, електромеханічної тощо.

МБАК «Вишгород» та «Нікополь» увійшли до корабельного складу ВМСУ 1 липня 2018 року. «Нікополь» був захоплений росіянами в районі Керченської протоки під час походу з Одеси до Маріуполя у листопаді 2018 роки. За рік, у листопаді 2019 року, Росія повернула Україні «Нікополь», разом із іншим броньованим катером «Бердянськ» та рейдовим буксиром «Яни Капу». Про їх ремонт поки нічого не відомо. Раніше командувач ВМСУ Ігор Воронченко повідомляв, що до літа обидва катери і буксир мають вийти у море 

обговорювання новини: