Демонтаж пам’ятника Конєву в Празі не порушує договорів Чехії та Росії – МЗС

Демонтаж пам’ятника радянському маршалові Івану Конєву в Празі не порушує жодного з чинних міжнародних договорів між Чеською Республікою і Російською Федерацією, заявила 9 квітня речниця міністерства закордонних справ Чехії Зузана Штіхова.

Як повідомляють чеські ЗМІ, раніше МЗС Чехії наголосило, що демонтований пам’ятник має бути встановлений у Музеї пам’яті ХХ століття, над підготовкою експозицій якого зараз працює місто Прага.

У зв’язку із демонтажем пам’ятника Конєву в Празі міністр оборони Росії Сергій Шойгу звернувся до голови Слідчого комітету Олександра Бастрикіна з метою притягнути до кримінальної відповідальності іноземних чиновників, відповідальних за знесення пам’ятників радянським громадянам.

Також посольство Росії в Празі у зв’язку із демонтажем пам’ятника Іванові Конєву висловило «рішучий протест МЗС Чеської Республіки». У заяві посольства Росії зазначено, що демонтаж пам’ятника розцінюється як «недружній крок, який прямо суперечить Договору про дружні відносини і співпрацю між Російською Федерацією і Чеською Республікою 1993 року», і що «знесення пам’ятника маршалові Конєву не залишиться без реакції російської сторони».

Віцеспікер Державної думи Росії Петро Толстой виступив із пропозицією у відповідь на демонтаж радянських меморіалів у країнах Східної Європи «вислати з Росії послів тих країн».

обговорювання новини: