У НАТО готуються до «світу з більшою кількістю російських ракет»

Росія ще має останню можливість зберегти ракетну угоду, але НАТО вже готується до світу без цієї угоди, заявив керівник Північноатлантичного союзу Єнс Столтенберґ, розповідаючи про плани зустрічі міністрів оборони країн Північноатлантичного союзу в Брюсселі 13-14 лютого.

«У Росії є остання можливість зробити відповідальний крок для повернення до виконання своїх зобов’язань і збереження Договору про ліквідацію ракет середньої й малої дальності. Водночас міністри оборони на нараді обговорюватимуть кроки, які слід зробити для адаптації до світу з більшою кількістю російських ракет й підтримки ефективної стратегії стримування й оборони», – заявив генсекретар НАТО.

Читайте також: НАТО, Росія і майже «мертвий» ракетний договір. Нова гонка озброєнь?

Столтенберґ додав, що не вдаватиметься у подробиці цих «кроків», однак наголосив, що всі дії НАТО будуть виключно «скоординованими, врівноваженими й націленими на оборону».

«Ми не маємо наміру розміщувати нових наземних ядерних ракет в Європі», – заявив керівник НАТО, пояснюючи, що рішення США вийти з ракетного договору було спровоковане порушеннями Росії, яка розробляє і розміщує на континенті заборонені ракетні системи.

«Угода, якої притримується тільки одна сторона, не може нам гарантувати безпеки», – наголосив Столтенберґ.

США 1 лютого остаточно оголосили про свій вихід із важливого договору про ракетні обмеження з Росією, заявляючи про його порушення Москвою. Росія заперечує обвинувачення.

2 лютого про те, що Росія припиняє участь у Договорі про ліквідацію ракет середнього та меншого радіусу дії, повідомив президент Росії Володимир Путін.

Договір РСМД, укладений 1987 року, заборонив США і тодішньому СРСР, наступником якого стала Росія, мати, виробляти і ставити на бойове чергування цілий клас ракет досяжністю від 500 до 5 тисяч кілометрів. США вперше звинуватили Росію в його порушенні ще 2014 року.

 

обговорювання новини: