Столтенберґ розповів, коли НАТО та Македонія підпишуть протокол про приєднання

НАТО та Македонія підпишуть протокол про приєднання 6 лютого, повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ.

«6 лютого ми писатимемо історію. Члени НАТО підпишуть протокол про приєднання майбутньої Республіки Північна Македонія», – написав Столтенберґ у Twitter.

Як очікують, Македонія зможе набути членства в Північноатлантичному союзі приблизно через півроку, коли протокол про її вступ ратифікують усі країни-члени НАТО.

У січні парламенти Македонії та Греції ратифікували історичну угоду про зміну назви держави Македонія на Північну Македонію.

В обох країнах угода має численних супротивників, які звинувачують уряди своїх країн у надто великих поступках іншій стороні і час від часу влаштовують демонстрації протесту.

Уряди грецького прем’єра Алексіса Ципраса і його македонського колеги Зорана Заєва підписали угоду в червні 2018 року. Документ передбачає зміну назви Македонії на Північну Македонію, щоб Афіни розблокували вступ Скоп’є до НАТО і ЄС.

Від самого розпаду колишньої Югославії і виникнення незалежної Македонії 1991 року Греція виступає проти цієї назви сусідньої країни, твердячи, що ця назва становить до неї територіальну претензію. Цю ж назву, кажуть в Афінах, має традиційний регіон на півночі Греції, що охоплює дві з половиною сучасні провінції, і цю ж назву мало давнє царство, що існувало переважно в межах території півночі сучасної грецької держави і відіграло значну роль в історії давньої Греції, а світові відоме своїм царем-завойовником Александром Македонським.

Через цю суперечку і позицію Греції сучасна держава македонців-слов’ян визнана низкою міждержавних і міжнародних організацій під тимчасовою назвою «Колишня югославська республіка Македонія». Афіни заявляли, що будуть блокувати вступ Скоп’є до НАТО і Європейського союзу, доки там не змінять назви своєї держави.

обговорювання новини: