Поліцейський у Києві розпилив газ в обличчя фотокореспонденту – НСЖУ

Співробітник поліції розпилив газ в обличчя фотокореспондента агентства Associated Press Єфрема Лукацького, хоча журналіст мав позначення «Преса» на своєму одязі, повідомляє 29 липня Національна спілка журналістів України.

Інцидент стався під час сутичок із поліцією за участю «Національних дружин» через забудову в одному зі спальних районів Києва 28 липня. Про цей факт журналіст поінформував у мережі Facebook, а фото нападника Лукацький надав у розпорядження Національної спілки журналістів України.

«Один з поліцейських бачив, що я знімаю, і зарядив мені газом у очі по повній програмі. Я в прямому розумінні осліпнув хвилин на 10. Я стояв не в натовпі, кричав йому «Преса», але поліцейського це не зупинило», – вказав потерпілий.

Першу допомогу Лукацькому надала дівчина з «Національного корпусу» та дівчина-парамедик, присутня на місці сутичок. Журналістові промили очі, його також оглянув лікар швидкої допомоги, який надавав допомогу усім постраждалим.

Заяву про перешкоджання журналістській діяльності і неправомірне застосування спецзасобів відомий журналіст не подавав. «Я ніколи не пишу заяв, – заявляє Єфрем Лукацький. – Там є більш постраждалі. Поліція – це мікс нашого суспільства: є негідники, а є і нормальні».

У Національній спілці журналістів України засуджують факт застосування сили співробітником поліції до журналіста та вимагають проведення негайного службового розслідування.

Читайте також: «Комітет захисту журналістів» закликає владу України гарантувати безпеку працівників ЗМІ

Відповідно до Індексу фізичної безпеки журналістів України, який укладає НСЖУ спільно з партнерами, у першому півріччі 2018 року зафіксовано 45 проявів фізичної агресії щодо журналістів. У цьому переліку є сім інцидентів, коли у нападах на працівників ЗМІ звинувачуються поліцейські або працівники силових відомств.

Цей прес-реліз НСЖУ, наведений вище, поліція наразі не коментувала.

Серед потерпілих раніше від дій поліції є і журналіст Радіо Свобода Сергій Нужненко. 3 березня цього року він виконував свої професійні обов’язки під Верховною Радою в час, коли поліція неподалік проводила «слідчі дії» в наметовому містечку. Журналіст розповів, що у момент нападу знімав на відео ранкові події під парламентом в центрі Києва. При ньому було посвідчення журналіста, яке він тримав перед собою. Камера була спрямована в сторону наметів активістів. За словами журналіста, працівник поліції підійшов до нього зі спини і розпилив уміст балончика йому в обличчя. Після інциденту журналісту знадобилася медична допомога.

Того ж дня під Верховною Радою постраждали Богдан Кутєпов («Громадське» телебачення) та Владислав Красінський (видання Insider).

У поліції заявили, що проведуть службову перевірку, а в столичній прокуратурі відкрили два кримінальних провадження – про можливе перевищення службових повноважень поліцейськими та про можливе перешкоджання поліцейським роботі журналіста Радіо Свобода.

обговорювання новини: