У Росії тисячі людей протестували проти підвищення пенсійного віку

Десятки тисяч росіян в різних містах країни взяли участь в акціях протесту проти планів уряду підвищити пенсійний вік.

Протести 28 липня – одні з наймасовіших на сьогодні – були останнім свідченнями того, наскільки політично небезпечною є ця пропозиція для президента Володимира Путіна та уряду прем’єр-міністра Дмитра Медведєва. Мітингувальники вимагали відправити у відставку уряд і президента.

Головним організатором мітингів була комуністична партія Росії, але прихильники лідера опозиції Олексія Навального та інших груп також намагалися виграти на публіці невдоволенні публіки.

Такий заклик, зокрема, озвучив на мітингу у Пскові депутат від КПРФ Віктор Дуля. Як повідомляє російська служба Радіо Свобода, депутат назвав пенсійну реформу «грабіжницькою», а президента Володимира Путіна «головним ворогом держави».

Учасники мітингу в Новосибірську, незважаючи на відмову російського Центрвиборчкому, заявили про намір домагатися проведення загальноросійського референдуму з питання пенсійної реформи.

В Якутську провокатори намагалися зірвати мітинг, повідомляє проект «Сибір.Реалії». За їхніми даними, на мітинг прийшли невідомі люди і вигукували гасла про те, що «Росію вбиває Міжнародний валютний фонд» та звинувачували спікерів на мітингу в «роботі під диктовку Заходу».

У Москві мітинг проти пенсійної реформи зібрав близько 10 тисяч людей на проспекті Сахарова. Лідер КПРФ, яка виступила організатором, Геннадій Зюганов заявив, що, на його думку, збитки від пенсійної реформи можна порівняти із втратами у Другій світовій війні.

Ще один мітинг проти підвищення пенсійного віку планується у Москві завтра, 29 липня, його організують прихильники Олексія Навального.

Законопроект, поданий урядом і підтриманий Державною думою в першому читанні, передбачає, що пенсійний вік зросте до 65 років для чоловіків до 2028 року та до 63 років для жінок до 2034 року. Зараз пенсійний вік для чоловіків і жінок становить 60 і 55 років відповідно.

Критики заявили, що вік виходу на пенсію у багатьох регіонах є вищим за середню тривалість життя.

обговорювання новини: