У липні погода побила щонайменше 118 температурних рекордів – американські дослідники

У липні по всьому світу було зафіксовано щонайменше 118 історичних рекордів температур, повідомляє «Голос Америки» дані Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США.

Так, температура в Японії у понеділок, 23 липня, досягла 41 градуса за Цельсієм – найвищої позначки в історії.

Рекорди були зафіксовані у штатах США Массачусетс, Мен, Вайомінг, Колорадо, Орегон, Нью-Мексико та Техас.

Так само в Європі зазвичай у прохолодних Норвегії, Швеції та Фінляндії спостерігалася температура повітря, якої раніше не було – вище 32 градусів.

Європа постраждала від найбільш смертоносної лісової пожежі за більш ніж століття, а на заході США одна з найбільших пожеж спалила десятки будинків і змусила евакуювати щонайменше 37 тисяч людей у Каліфорнії. Цього тижня зливи викликали повені на сході США.

Ситуація погіршується через кліматичні зміни, спричинені людством, стверджують вчені.

«У нас тепер є дуже серйозні докази того, що глобальні зміни клімату підвищили імовірність екстремальних ситуацій, таких як спека та сильний дощ, – сказала дослідник клімату Стенфордського університету Ноа Диффенбау. – Ми вважаємо, що глобальні зміни клімату збільшили шанси рекордних температур на більш як на 80% території планети».

Читайте також: Великий потоп у Києві: хто винен і які висновки потрібно зробити

Зміна клімату робить світ теплішим через накопичення газів від спалювання викопного палива, такого як вугілля та нафта, та інших видів діяльності людей. Експерти говорять, що повітряний струмінь, який диктує погоду в північній півкулі, поводиться дивно, застрягаючи в певних місцях тижнями, як то у Європі, Японії та на заході США.

Результати дослідження, оприлюднені європейськими вченими в п’ятницю, вказують, що європейська теплова хвиля вдвічі ймовірніше пов’язана з глобальними змінами клімату, які спричинені людством. Ці висновки ще не були підтверджені сторонніми вченими.

обговорювання новини: