Захист пораненого на військових навчаннях телеоператора оскаржує закриття справи проти військових

Захист пораненого на військових навчаннях телеоператора В’ячеслава Волка оскаржує закриття провадження проти військових, відкритого військовою прокуратурою Криворізького гарнізону Південного округу за статтею 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до військової служби).

27 липня сторона захисту подала до дніпропетровського апеляційного суду апеляцію на ухвалу Центрально-Міського райсуду Кривого Рогу, який відмовив у задоволенні скарги на закриття справи слідчим.

20 липня суддя суду першої інстанції зазначила, що рішення «остаточне і оскарженню не підлягає», однак сторона захисту заявляє, що вона помилилась.

Як повідомив Радіо Свобода адвокат В’ячеслава Волка Максим Гореліков, частина 2 статті 309 Кримінально-процесуального кодексу передбачає оскарження в суді ухвали суду про відмову в задоволенні скарги про закриття кримінального провадження.

На думку сторони захисту, розслідування справи проти військових вели з порушеннями, зокрема, потерпілим не надали можливості ознайомитися з результатами експертизи.

«Ми фізично не могли ознайомитися з матеріалами справи, адже до 10 жовтня ми не мали статусу потерпілої сторони, а після 10 жовтня справа пішла на експертизу до Одеси. Відповідно ми не бачили справи, не ознайомлювались», –  зазначив Максим Гореліков.

У червні стало відомо, що військова прокуратура закрила кримінальне провадження, відкрите за статтею 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до військової служби) через поранення оператора з Кривого Рогу В’ячеслава Волка на військових навчаннях влітку минулого року.

Справу закрили ще 31 травня, однак потерпілі дізналися про це тільки через три тижні.

6 липня 2017 року в поліції Кривого Рогу повідомили, що під час навчань ЗСУ був тяжко поранений представник ЗМІ. Інцидент стався під час командно-штабних навчань з територіальної оборони у Саксаганській райраді. Постріл з пістолета зробив учасник навчань, волонтер-інструктор, коли демонстрував журналістам, як затримують порушників. Стан В’ячеслава Волка лікарі оцінювали як вкрай тяжкий. Молодий чоловік переніс кілька складних операцій, але на ноги не став. 

У жовтні 2017 року справу, відкриту поліцією проти цивільної особи – місцевого жителя Ігоря Петренка, який виконував на навчаннях повноваження інструктора, передали до суду. Петренка підозрюють у злочинах, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України (умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень та незаконне поводження зі зброєю). Водночас справа, відкрита військовою прокуратурою за фактом службового недбальства військових, майже рік перебувала в слідчих органах.

обговорювання новини: