Непідтверджені 52 мільйони гривень НАБУ знайшло у декларації депутата Демчака

Національне антикорупційне бюро має підстави вважати, що народний депутат Руслан Демчак (фракція «Блок Петра Порошенка») задекларував у 2015 році 52 мільйони гривень, які не підтверджуються його доходами, про це йдеться в матеріалах Солом’янського районного суду Києва у справі про можливе незаконне збагачення Демчака.

«Різниця між документально підтвердженим та задекларованим у 2015 році обсягом готівкових коштів складає 52,2 мільйона гривень», – зазначає слідство.

Детективи стверджують, що сума готівки, якою депутат міг би володіти наприкінці 2015 року – 80,8 мільйона гривень, водночас, у своїй декларації він зазначив 133 мільйона гривень.

В ухвалі йдеться, що НАБУ підрахувало сумарний дохід подружжя Демчаків за період з 1998 по 2015 рік – 136 778 478 гривень. Слідство врахувало зняття, перерахування чи внесення ними готівки на банківські рахунки.

Згідно з даними судового реєстру, антикорупційне бюро відкрило провадження щодо народного обранця в березні 2017 року.

10 липня цього року детективи отримали від суду доступ до інформації про те, як Демчак отримав став власником часток в статутних капіталах ПАТ «Ерде Банк» та ПрАТ «Народна фінансово-страхова компанія «Добробут». Обидва підприємства входять до «Української бізнес групи», якою володіє дружина депутата.

Читайте також: Українські журналісти створили сайт для аналізу електронних декларацій чиновників

У своїй декларації за 2015 рік Руслан Демчак вказав 133 млн гривень готівкових коштів, а також оренду дружиною будинку і автомобіля Range Rover у Великобританії.

Однак Генпрокуратура і фіскальна служба не знайшли порушень в декларації нардепа.

Раніше Демчак був засновником і акціонером «Української бізнес групи» (UBG). Наразі єдиним бенефіціаром компанії є його дружина.

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 8517, яким пропонують запровадити відповідальність за «безпідставне збагачення».

обговорювання новини: