Айварас Абромавичус вимагає конкретні умови для свого подальшого перебування в уряді

aivaras-uriad

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, який днями подав у відставку, заявив, що все-таки може залишитися в уряді, якщо будуть виконані певні умови.

Як сказав міністр, він вимагає від влади очищення від корупційних принципів лобіювання та «сірого кардинальства», а також чекає рішучих рішень, які не лише допоможуть працювати міністрам-технократам, а й допоможуть побороти корупцію в усій державі.

За словами міністра, «на даному етапі створюється список вимог до парламенту, адміністрації президента та уряду», який «складається з того, що потрібно технократам, щоб спокійно працювати на благо країни в уряді». «Я вважаю, що там ще багато потрібно доробити, і імплементація залишається під сумнівом», – сказав Абромавичус. За його словами, виходячи з відповіді на ці вимоги «можна буде бачити, чи є серйозне бажання рухатися вперед».

«Я завжди говорив, що ми перебуваємо або за два кроки від прориву, або за два кроки від провалу. Ці два кроки будуть визначальними, в якому напрямку ми їх зробимо в наступні два тижні. Я вважаю, що тільки технократичний уряд здатен підняти зовсім на інший рівень», – наголосив міністр.

Він вважає, що в разі бездіяльності Україну очікує «не тільки заморожений воєнний конфлікт на Донбасі, а й заморожена економічна, реформаторська ситуація в усій Україні».

При цьому Абромавичус наголосив: «Нам потрібні обов’язково в найближчі два тижні кілька важливих і рішучих рішень. Вважаю, що дехто з оточення президента і прем’єра не повинні брати участі в політиці, тому що вони погіршують імідж країни, імідж президента і прем’єра. Ми могли б рухатися набагато швидше вперед, якби такого лобіювання та «сірого кардинальства» більше не було в українській політиці.

Він також розповів, що голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко намагався нав’язати йому в заступники Андрія Пасішника, виконавчого директора «Нафтогазу України». «Політичне лобіювання, можливо, тут і прийнятне явище. Але що нам було обіцяно спершу, коли ми стали міністрами разом із іншими технократами? Скрізь, у медіа, була сильно (висвітлена) тема, що міністри самі призначають собі заступників. Виходячи з цього, ми протягом року у принципі призначали собі заступників. І в підсумку ось вилилося в таке. Але коли тобі кажуть, що Ігор Кононенко хоче мати в тебе свого заступника, і ти просто дивишся в інтернеті, яка є кількість негативних статей за останній час, то розумієш, що те, що така людина проситься на роботу, нічого спільного не має з твоїми цінностями, з твоїм баченням того, які люди повинні працювати в міністерстві», – пояснив Абромавичус.

Але, додав Айварас Абромавичус, незалежно від його подальшої долі в уряді він не має наміру їхати з України, де постійно живе останні сім років. «Мої діти народилися тут, моя дружина тут народилася. Тут є комфортні умови для життя», – додав він.

Дещо раніше в неділю, 7 лютого, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що його урядова команда готова далі продовжувати свою роботу на п’яти принципах, і перший із них, сказав він у телепрограмі «10 хвилин із прем’єр-міністром», – це «відсутність політичного тиску і політичної корупції».

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус подав у відставку в середу, 3 лютого, заявивши, що він зазнає політичного тиску й не може подолати корупцію, і досі повторював, що не має наміру відкликати своєї заяви. Ця заява викликала політичний скандал в Україні, а також різку реакцію серед прихильників України за кордоном.

Правда України

обговорювання новини: