Банки, які не зможуть швидко роздобути рефінансування, очікує тимчасова адміністрація

тимчасова адміністрація в банку

Найкраще поки виглядає ситуація для «дочок» західних банків. Деякі з них вже встигли докапіталізуватися, не чекаючи результатів стрес-тестів.

Наприклад, таким чином вчинив Укрсоцбанк, конвертувавши отримане від групи UniCredit фондування. У серпні UniCredit Bank Austria наростив свою частку в статутному капіталі Укрсоцбанку з 37,37% до 80,03%. Капітал фінустанови був збільшений на 5,271 млрд грн., до 7,739 млрд грн.

Про намір докапіталізувати банк на суму $ 130 млн нещодавно заявили і акціонери УкрСиббанку. А Райффайзен Банк Аваль має намір зміцнити позиції за рахунок входження до складу його акціонерів Європейського банку реконструкції та розвитку. У жовтні нинішнього року ця міжнародна фінансова організація отримала дозвіл АМКУ на покупку понад 25% акцій фінустанови.

Не так просто йдуть справи з «дочками» російських банків. За словами директора фінансового департаменту рейтингового агентства Анни Апостолової, станом на 1 жовтня дев`ять фінустанов з першої двадцятки порушували норматив адекватності регулятивного капіталу Н2 (він був нижче необхідних Нацбанком 10%). «У їх числі опинилися і три банки з російським капіталом – Промінвестбанк, Сбербанк РФ і Альфа-Банк. Всім трьом доведеться нарощувати капітал за підсумками стрес-тестів», – зазначає вона.

На щастя, з лютого поточного року діє постанова регулятора, що дозволяє фінустановам порушувати нормативи у зв’язку з економічною кризою і війною. Зокрема, показник Н2 банку поки може бути не нижче 5%. За цю грань поки не вийшов жоден з двадцятки найбільших банків. Крім того, враховуючи політичну ситуацію, фінустанови з російським капіталом намагаються максимально перестрахуватися і убезпечити себе від санкцій НБУ. Тому намагаються виконувати всі вимоги регулятора чітко і в строк. Наприклад, у серпні нинішнього року ВТБ уже збільшив статутний капітал на 14,5 млрд грн., конвертувавши кредити, отримані від материнської структури.

У найгіршій ситуації зараз знаходяться держбанки. Вони впродовж довгого часу щедро роздавали кредити за вказівкою згори – афільованим з можновладцями структурам. Значна частина таких позик була видана у валюті. У результаті рівень проблемних кредитів в держфінустановах зашкалює, але з ними ніхто не працює – просто чекають, поки НБУ надрукує грошей для збільшення капіталу.

У середині червня Міністерство економічного розвитку і торгівлі спільно з Мінфіном оцінили необхідну суму докапіталізації тільки для Ощадбанку та Укрексімбанку на рівні 46,8 млрд грн. Швидше за все, саме таку суму НБУ доведеться надрукувати для них за результатами стрес-тестів.

Втім, докапіталізація топ-20 тільки початок. За оцінками групи ICU, всього банківській системі України треба знайти 120 млрд грн. Це означає, що фінустановам доведеться практично подвоїти капітал – на даний момент капіталізація банківського сектора становить 133 млрд грн. (йдеться тільки про платоспроможні банки). У фінустанови, які не зможуть переконати своїх акціонерів розщедритися, очевидно, буде введена тимчасова адміністрація.

Правда України

обговорювання новини: